Popis
Železo obsiahnuté v cviklovej šťave podporuje tvorbu červených krviniek a prečisťuje krv. Okrem toho obsahuje cvikla ešte množstvo stopových prvkov a minerálnych látok ako sú horčík, zinok, vápnik, jód a meď, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Cvikla má protisklerotické účinky a pozitívne pôsobí na tvorbu inzulínu. Zo všetkých druhov zeleniny má bezkonkurenčne cvikla najvyšší obsah kremíku, ktorý je nazývaný minerálom krásy. Je dôležitý pre tvorbu a pevnosť väzov a kostí. Stará sa o zdravé cievy, pružnú pokožku, pevné vlasy a nechty. Bohato zastúpená v cvikle je tiež kyselina listová potrebná pre okysličovanie buniek a obnovu buniek. U žien podporuje plodnosť a v tehotenstve zdravý vývoj plodu. Cvikla je veľmi dobrá pre ženy v menopauze alebo pre úpravu menštruačného cyklu. Pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej nie je dobré jesť viac ako 200 g cvikle denne, alebo vypiť viac ako 100 ml cviklovej šťavy. Nadmerné užívanie cvikle môže spôsobiť nevoľnosť a závrate. Cvikla nie je vhodná pre ľudí s močovými kameňmi a pre diabetikov, obsahuje totiž pomerne veľa sacharózy. Je nutné upozorniť, že počas konzumácie cvikly dochádza k zafarbeniu stolice a moču do červena. Nie je to známkou choroby, ale naopak dobrej funkčnosti ľadvín a trávenia.